Jännittääkö laulaminen?

01/08/2021

Vuoden ensimmäinen työpäivä alkoi uuteen nuoreen (13v) lauluoppilaaseen tutustumisella. Äiti oli jo varoittanut että tyttö jännittää ensimmäistä laulutuntiaan. Viime vuoden puolella luokseni tuli eläkkeellä oleva herra, joka elämänsä ensimmäisellä laulutunnillaan toisteli kuinka kovasti hän jännittää. 

Tyttö lauloi ensin hiljaa ja kädet puuskassa, vanha herra taas hikoili ja punasteli. Kuitenkin kummatkin laulutuntiensa lopulla alkoivat rentoutua ja laulaa vahvemmin ja paremmin. 

Mikä laulamisessa oikein pelottaa? 

Laulaminen ja oman äänen käyttö ovat äärimmäisen henkilökohtaisia kokemuksia, joissa näytämme haavoittuvaisuutemme. Tuntuu että laulamalla paljastamme oman vajavaisuutemme ja altistamme itsemme muiden arvostelulle. Kun laulaminen tuottaa iloa sielulle, emme tietenkään halua että joku vie sen ilon pois arvostelemalla virettämme, tekniikkaamme tai musikaalisuuttamme. 

On rohkeaa kohdata tämä pelko ja tulla laulutunnille vaikka kuinka jännittäisi. Lauluopettajalla on suuri vastuu siinä että oppilas ei menetä heti ensi kättelyssä laulamisen tuottamaa iloa. Ja mikä lahja se onkaan opettajalle, kun oppilas huomaa että laulamisen ilo voi laulutunnilla kasvaa samalla kun itseluottamus vahvistuu.

Rohkaisun sana

Vinkki sinulle, joka haluat laulaa, mutta pelottaa. Älä vertaa itseäsi muihin! Maailmassa ei ole toista sinua, niin on myös äänesi laita. Ei ole parempia tai huonompia ääniä - on erilaisia ääniä ja sinunkin äänesi on ainutlaatuinen!

Mikä sinua jännittää tai pelottaa laulamisessa?